pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-utrecht-stapzwan

Brouwerij Stapzwan

Het motto van Stapzwan is ontdekken, verbinden en genieten.

Stapzwan is een bierbrouwerij uit Utrecht die zich richt op het brouwen van speciaalbieren met een twist. De ideeën voor recepten komen tot stand in het St. Andreasklooster in het centrum van Utrecht, vervolgens wordt het bier gebrouwen en verfijnd in het brouwlaboratorium in Bilthoven. Zodra het recept gereed is wordt hij in grote batches gebrouwen en in de markt neergezet.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-utrecht-stapzwan-foto-04

Op de zolder begonnen

Stapzwan Brouwerij is officieus begonnen in 1997 door Vincent Stap en Jeroen van der Zwan en officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in oktober 2014. Op 16-jarige leeftijd kregen deze twee vrienden de inspiratie om zelf bier te gaan brouwen. Dit gebeurde op de zolder van het huis van de moeder van Jeroen. De bieren werden verkocht aan vrienden, familie en leraren (op het schoolplein).

Missie: Utrechtse dorst lessen

Al snel kregen ze lokale bekendheid in Bilthoven door interviews met de plaatselijke krant en de uitnodiging van de slijterij om bier presentaties te verzorgen. Door studie gingen de wegen uiteen, maar deze kwamen weer bij elkaar om weer te gaan brouwen. En dit keer in het groot, de missie is om de Utrechtse dorst te lessen.

Stapzwan Brouwerij is een huurbrouwerij, zij maken gebruik van de installaties van andere brouwerijen om hun bieren te brouwen.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-utrecht-stapzwan-foto-03

De Stapzwantwist

Stapzwan Brouwerij staat voor mooie bieren, gebaseerd op bekende en minder bekende bierstijlen, maar met een Stapzwantwist. Deze bieren dienen enerzijds toegankelijk te zijn, maar ook voor de doorgewinterde bierliefhebber iets nieuws en uitdagends te bieden. Het eerst wapenfeit was de Porter. Deze had haar landelijke première in Café Arendsnest in Amsterdam in januari 2015 en een paar dagen later haar Utrechtse première in Café ‘t Pandje. In juli 2016 werd het tweede bier, de Utrecht Pale Ale (UPA), gepresenteerd bij Mick O´Connells en in mei 2017 de Gose bij Café De Stad. En onze laatste special de 030 is gepresenteerd bij Café De Zaak in juli 2017.

Assortiment Brouwerij Stapzwan

Vaste bieren

  • Stapzwan Porter, Porter 6,9%
  • Stapzwan Utrecht Pale Ale (UPA), Weizen IPA 4,9%
  • Stapzwan Gose, Gose 5,0%

Hele jaar verkrijgbaar op 33cl fles, beperkt op 20L fust.

Specials

  • Stapzwan Porter Limited Edition 2019, Porter 6,9%
    Beperkte, gelimiteerde oplage, 75cl flessen
  • Stapzwan 030, Double IPA 8,0%
    Beperkte, gelimiteerde oplage, 33cl flessen

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-utrecht-stapzwan-foto-01

Stapzwan Brouwerij
Springweg 476
3511 VZ Utrecht
Vincent Stap & Jeroen van der Zwan & Sanne Kuipers
Bel: 06-41281134 / 06-45642053 / 06-48424208
Mail: info@stapzwan.nl