bier-pils-brouwerij-nederland-streekbier-wijk-bij-duurstede-de-dikke

Stadsbrouwerij de Dikke

Vakmanschap is... werken vanuit je passie!

Vier mensen, die onafhankelijk van elkaar, tegelijkertijd met hetzelfde plan rondliepen: "een lokaal biertje op de markt brengen..."

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-wijk-bij-duurstede-de-dikke-foto-04

Stadsbrouwerij de Dikke

De Coöperatieve Stadsbrouwerij De Dikke is begin 2015 opgericht uit nobele motieven. Liefde voor mooie bieren én voor het historische vestingstadje speelden daarbij een belangrijke rol. Het eerste bier werd gebrouwen volgens een Wijks brouw voorschrift uit 1495, een Kuytbier op basis van haver, gerst en tarwe. De Wijkse Dikke. In 2016 deed de brouwerij voor de eerste keer mee met het Utrechtse Bierbrouwers Festival en mocht brouwer Rutger Knoop voor de Wijkse Dikke meteen de prijs voor het ‘Meest Gewaardeerde Bier van de provincie Utrecht 2016’ in ontvangst nemen. Let wel: er waren inzendingen van 26 brouwers!

De Dikke is een brouwerij op non-profitbasis

De Dikke is een initiatief van Ruud, Rutger, Jos en Willem (allen uit Wijk bij Duurstede) die zonder het van elkaar te weten met een nieuw ‘bier-initiatief’ bezig waren en elkaar bij toeval vonden.

Het doel van de stadsbrouwerij is om een stuk Wijkse cultuur en identiteit tot leven te brengen door een prachtig lokaal product te maken. Andere ondernemers ondersteunen dit met drukwerk, marketing of door bier af te nemen. De bieren van De Dikke zijn tot nu toe gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. De ‘stiekeme’ wens is om ooit een eigen kleine brouwerij te hebben in de historische binnenstad van Wijk bij Duurstede.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-wijk-bij-duurstede-de-dikke-foto-03

Tip voor het schenken van ons Kuyt

Voordat het flesje geopend wordt is het aan te bevelen deze een aantal keren te draaien of te rollen (niet schudden) zodat de neerslag (het gist depot) weer enigszins in beweging wordt gebracht. Hierdoor krijgt het bier weer zijn karakteristieke uitstraling en smaak. Mocht bij het uitschenken blijken dat het bier helder of weinig troebel is, zwenk dan enige malen met de fles om de neerslag van de bodem op te wervelen en zodoende een vollere smaak te verkrijgen / behouden. De gist is overigens rijk aan vitamine B, belangrijke aminozuren en ijzer. Het gist depot bevat tevens een glucose tolerantie factor wat gunstig is voor diabetici en het is goed voor ieders huid. Kuytbier heeft, vanwege het hoge aandeel van gemoute haver, een minder stabiele schuimkraag. Schenk derhalve het bier hoog in en houd het glas rechtop. Als de hoeveelheid schuim is afgenomen herhaal je dit totdat je een glas met een mooie schuimkraag opgebouwd hebt.

Assortiment Stadsbrouwerij De Dikke

Vaste bieren

  • De Wijkse Dikke, licht gekleurd, ongefilterd Kuytbier, 6,5 %
  • De Dikke Donder, donker gekleurd, ongefilterd Kuytbier, 7,5%

Onze twee Kuytbieren zijn het gehele jaar verkrijgbaar.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-wijk-bij-duurstede-de-dikke-foto-02

Stadsbrouwerij De Dikke
Oeverstraat 17
3961 AM Wijk bij Duurstede
Bel: 06-53846210
Mail: info@wijksedikke.nl