bier-pils-brouwerij-nederland-streekbier-voorthuizen-voortsche

Voortsche Brouwerij

Puur Streekbier

Op de Veluwe werden aan het einde van de middeleeuwen de eerste bierbrouwerijen gesticht. De voortsche brouwerij zet deze traditie door.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-voorthuizen-voortsche-foto-03

Voortsche Bieren

Voortsche Bieren is vernoemd naar het Veluwse dorp Voorthuizen. Hier stond vroeger de oudst vermelde brouwerij van de Veluwe, die van herberg De Moriaen uit 1453. De brouwactiviteiten in Voorthuizen werden rond 1750 gestaakt. In 2015 hebben vijf vrienden uit Voorthuizen en omgeving de brouwtraditie in ere hersteld.

Begin jaren negentig begonnen Jan en Gert verschillende soorten bier te brouwen. Eerst met bierpakketten en moutextracten maar later overgestapt op het echte werk. Ze zijn gaan brouwen op basis van de professionele full mash methode. De brouwsels van Jan en Gert bevielen erg goed bij hun vrienden en zo werden ook hun vrienden 'besmet' met het brouwvirus.

 

Eigen brouwerij

Na jarenlang voor eigen gebruik te hebben gebrouwen, werd de sociale druk zo groot dat de mannen op 1 januari 2015 een eigen brouwerij zijn begonnen. De vijf vrienden, Jan, Gert, Johan, Edwin en Raymond, willen iedereen in en rond Voorthuizen van hun bier laten genieten. Sommige recepten worden al langer dan 10 jaar gebrouwen en zijn steeds verder verfijnd tot dat het recept volledig naar wens gebrouwen kan worden. De beste recepten brouwen ze in samenwerking een bevriende brouwerij die capaciteit over heeft.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-voorthuizen-voortsche-foto-04

Eigen proeflokaal

Voortsche Bieren is bezig met de ontwikkeling van een proeflokaal op een mooie plek in Voorthuizen. Daar kunnen ze bierliefhebbers laten zien hoe ze brouwen en hen mee laten genieten van het plezier dat ze daarbij hebben.

Niet gefilterd en niet gepasteuriseerd

De vijf brouwers vinden de kwaliteit van het bier het belangrijkst. Voortsche Bieren gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten en speciale bovengisten om de allerbeste geur- en smaaktonen te creëren. Het bier wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd om deze heerlijke geuren en smaken te behouden.

Assortiment Voortsche Brouwerij

Vaste bieren

  • Dwaes, Belgian Strong Golden Ale, 7%
  • Vlier, Ongefilterde Witbier, 5%
  • BoQ, Bokbier, 6,5%
  • Vorst, Barleywine 8,8%

 

De bieren worden afgevuld in het 33cl speciaalbier buikflesje,  in 75cl flessen en voor de horeca op 20 liter fusten.

Seizoenbieren

De Dwaes is ons bier dat het hele jaar gebrouwen wordt.  Voor het voorjaar brouwen we de Vlier, voor het Bockbier seizoen de BoQ en voor de koudere dagen de Vorst. Mits in voorraad zijn onze bieren zijn in principe het  hele jaar verkrijgbaar. Sommige mensen vinden het heerlijk een Vlier midden in de winter te drinken of een Vorst op een warme zomeravond.

Onze bieren zijn puur: ongefilterd en ongepasteuriseerd.

pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-voorthuizen-voortsche-foto-02

Voortsche Bieren B.V.
Postbus 223
3780 BE Voorthuizen
Mail: info@voortschebieren.nl