nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-belgië-chimay-logo

Brouwerij Chimay

Bieren en kazen van Chimay: Traditie en Smaak

nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-belgië-chimay-foto01

Chimay, een jarenlange geschiedenis

De oorsprong van de Notre-Dame de Scourmont Abdij gaat terug tot in 1850. Een groep van 17 monniken van het Trappistenklooster van Westvleteren begint er op de «Mont du Secours» (Hulpheuvel) een stuk grond te ontginnen die hen werd aangeboden door de Prins van Chimay.

In 1862 wordt het eerste Trappistenbier gebrouwen in Chimay. Sindsdien heeft de brouwerij de Cisterciënzerabdij nooit meer verlaten. Vandaag worden de bieren van Chimay, die ook ver buiten onze landsgrenzen bijzonder populair zijn, hier nog steeds gebrouwen onder het toeziend oog van de monniken.

De gebruikte technologie is door de jaren heen uiteraard geëvolueerd, zij het ten voordele van de dienstverlening en kwaliteit van de seculiere brouwerijtraditie en zonder in te boeten aan de unieke smaak van het Chimay bier.

In 1876 gaat de monnikengemeenschap van start met de productie van kaas op basis van koemelk. Vandaag blijkt die expertise nog steeds uit een volledig en gevarieerd gamma Trappistenkaas van Chimay.

De trappistenbieren van Chimay: Authenticiteit en expertise

Chimay is een authentiek Trappistenbier, dat wil zeggen dat het wordt gebrouwen binnen de muren van het Trappistenklooster onder het toeziend oog en de verantwoordelijkheid van een monnikengemeenschap, waarbij het grootste deel van de inkomsten naar sociale werken gaat. Wereldwijd mogen slechts 11 bieren, waarvan 6 Belgische, het ˝Trappistenbier˝ label dragen.

 

nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-belgië-chimay-foto02

De bieren en kazen van Chimay: Perfecte akkoorden

«Pairing» of het koppelen van producten is een culinair fenomeen dat de laatste jaren steeds meer bijval geniet. Het concept is eenvoudig: het aan elkaar koppelen van producten die dankzij hun complementaire smaken perfekt op elkaar aansluiten. De Abdij van Chimay cultiveert de kunst der pairing sinds haar begindagen dankzij de gemeenschappelijke activiteiten van de brouwerij sinds 1862 en de kaasproductie sinds 1876.

Zo vindt de À la Chimay Rouge kaas zijn ideale partner in de Chimay Rouge. De Vieux Chimay smaakt dan weer heerlijk bij een Chimay Triple, het blonde bier van de abdij.

De Chimay Doré kaas en de Chimay Dorée passen perfect samen, waarbij de smaak en versheid van beide kwaliteitsproducten naar een hoger niveau worden getild.

Tot slot smaakt het Blauwe Chimay biertje, het paradepaardje van de Abdij, heerlijk bij een stukje À la Chimay bleue kaas.

Assortiment Brouwerij Chimay

Vaste bieren

  • Rode Chimay, ook wel «Première» genoemd in een fles van 33 en 75 cl, is de oudste onder de Chimay bieren. Dit Trappistenbier heeft een mooie koperachtige kleur en een heerlijk fruitig aroma.
  • Blauwe Chimay, omgedoopt tot «Grande Réserve » in een fles van 33 en 75 cl, is een donker Trappistenbier met een krachtig aroma, waarvan de complexe smaak met de jaren beter wordt.
  • Tripel Chimay, de benjamin van de Abdij, draagt het etiket «Cinq Cents » op de fles van 33 en 75 cl. In dit goudgele bier vinden zachtheid en bitterheid een zeldzaam evenwicht.
  • De Chimay Dorée, tot voor kort uitsluitend bestemd voor de monnikengemeenschap, bezoekers en personeel van de abdij. Voortaan wordt dit bier met verfrissende kruidenaroma’s ook aangeboden aan de consumenten.

Specials

  • Ons barrel aged bier werd gelanceerd in 2015 met een ander blend per jaar. Maar de hoeveelheid is altijd beperkt.

         2015 – oak casks
         2016 – old cognac casks
         2017 – old rum casks

nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-belgië-chimay-assortiment

Bières de Chimay SA
Route Charlemagne, 8
6464 Baileux
België
Bel: 
+32 (0) 60/210.311
Mail:
 info@chimay.com