nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-houten-hommeles-logo-01

Brouwerij Hommeles

Het nuttigen met het aangename verenigen!

nectar-pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-houten-hommeles-foto-04

Hommeles, een speelse verwijzing naar Humulus, de Latijnse naam voor hop.

Hommeles Bier BV wordt gevormd door de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. Wij brouwen al bier sinds 2007, sinds 2012 ook voor de markt.

Daarvoor maken wij gebruik van de brouwcapaciteit van bevriende brouwerijen, zoals de Sallandse Bierbrouwerij in Albergen en in onze eigen streek de Loonbrouwerij in Cothen. Onze eigen 50-liter ketels gebruiken wij voor proefbrouwsels en demonstraties.

Verschillende prijswinnaars

Op verzoek van een lokale imker werd in 2012 het eerste bier voor de markt gebrouwen: een honingbier, toen nog onder de naam van het Houtens Brouw Collectief. Hierna kwamen onze bieren op de markt onder de naam Hommeles, een speelse verwijzing naar Humulus, de Latijnse naam voor hop.

Inmiddels brengen wij een breed palet van goed gewaardeerde bieren op de markt, waaronder verschillende prijswinnaars. Momenteel brengen wij vier vaste bieren op de markt, daarnaast drie vaste seizoensbieren en voorts een serie 'specials' (limited editions). Ook brengen wij van tijd tot tijd samen met andere brouwers een gelegenheidsbier uit ('collaboration brews').

nectar-pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-houten-hommeles-foto-03

Wat doen wij nog meer?

Bier is voor ons meer dan alleen het product. Wij willen ook het verhaal daar omheen vertellen. Zo ondernemen wij verschillende activiteiten om de rijke biercultuur uit te dragen. Dit doen wij in naam van de Stichting Houtens Brouw Collectief (HBC), opgericht in 2011 met als doelstelling 'het bevorderen van de biercultuur in de provincie Utrecht'.

De belangrijkste activiteit is de organisatie van het Utrechtse Bierbrouwers Festival, dat ieder jaar in mei plaats vindt en vele bezoekers trekt. Alleen Utrechtse brouwers presenteren zich hier met hun bieren.

 

Bijzonder is ook onze eigen traditionele hoptuin. Met de vers geplukte hop maken wij 1x per jaar een speciaal Utrechts hopbier. Onze hoptuin staat op biologische tuinderij 'De Bijenakker' in Odijk. Hier komt ook de honing vandaan voor ons honingbier.

In 2016 heeft de stichting in eigen beheer de fraaie biergids ‘Utrecht Hop’ uitgegeven over de brouwerijen en de biercultuur in de provincie Utrecht.

 

 

Assortiment Brouwerij Hommeles

Vaste bieren

 • Dorstvlegel, Saison
 • Hopdonder, IPA
 • Gluiperd, Fruitige Tripel
 • Goede Raat, Honingbier, niet zoet

Deze bieren zijn het hele seizoen verkrijgbaar.

 

Seizoenbieren

 • Bokkepruik, Bokbier
 • Papoen, Pumpkin Ale
 • Rat Ale Green Hops
  (dit bier wordt gebrouwen met verse hop (green hops) uit eigen hoptuin, die na het plukken meteen de brouwketel in gaat.)

Specials

Onze 'specials' brouwden wij tot voor kort onregelmatig.
Voorbeelden hiervan zijn;

 • Ondeugd , Rauchbier
 • Troast, Coffee Porter
 • Houtworm (op whiskyvaten gerijpt).

Vanaf dit jaar brengen wij de specials uit in de serie 'Hommeles Untaped'. Het gaat om limited editions met een link naar de pop- en rockhistorie.

 • Untaped #1 is de Black Spider, Black IPA
 • Untaped #2 is de Perfect Day, Tripel Hop Saison

Het plan is om ieder jaar twee of drie nieuwe bieren in deze serie uit te brengen.

Wij leveren de bieren op fles (33 cl, geen statiegeld) en in petainers (20L, geen statiegeld).

nectar-pils-bier-brouwerij-nederland-streekbier-houten-hommeles-foto-02

Hommeles Bier BV
Fresiatuin 20
3994 PJ Houten
Bel: 06-13255615 (Jan Ausems)
Bel: 06-23987619 (Jos Eberson)
Mail: info@houtensbrouwcollectief.nl