Bierbrouwerij de magistraat

Brouwen is ons ding, bier is ons water!

ByJasminFotografie107

Bierbrouwerij de Magistraat

is een nieuwe professioneel opgezette brouwerij. Het is een ambachtelijke craftbier brouwerij in Almkerk, Noord-Brabant. Na de bouw van de brouwerij en het bierlokaal in een monumentale boerderij, is er in januari 2020 voor het eerst bier gebrouwen op deze unieke locatie. Gebrouwen wordt in een 4-vesel 15HL installatie met 195HL vergistingscapaciteit. Alle apparatuur en kennis in eigen huis, zo kunnen we de ambachtelijke kwaliteit van onze bieren waarmaken. 

Het basis-assortiment bestaat, op het moment, uit een 9-tal mooie bieren welke met constante kwaliteit en smaak beschikbaar zijn voor de horeca. Uiteraard worden er seizoenbieren en specials gebrouwen, daarnaast rijpen de mooiste bieren op bijzondere houten vaten. Het basis-assortiment is, onvoorziene omstandigheden daargelaten, altijd op voorraad. Vanzelfsprekend zijn alle benodigdheden voor presentatie in en ontzorging van de horeca aanwezig zoals glaswerk, barmatten, viltjes en openers. Benieuwd? Je bent van harte welkom in de brouwerij of maak een afspraak en we komen bij jou langs.

 

WE MAKEN BIEREN
DIE WE ZELF LEKKER VINDEN

Bier maken lijkt misschien wel het meeste op koken. Kennis van ingrediënten en van het proces zijn beide belangrijk. Wanneer je dan alles, volgens een recept, samenvoegt en de juiste stappen volgt heb je bier. Of eten.

Of het lekker is, vind je pas daarna uit. En dat is waar we ons al helemaal voorin het proces mee bezig houden. De keuze voor mouten, hop en gist maken voor een groot deel uit wat het resulterende bier gaat worden. Combinaties zoeken en veel proeven en aanpassen, zorgen ervoor dat we de lekkerste bieren maken en blijven ontwikkelen.

Tsar Peter 2021-1 Islay

Welke bieren maken we en waarom?

WE MAKEN BIEREN
DIE WE ZELF LEKKER VINDEN

Bier maken lijkt misschien wel het meeste op koken. Kennis van ingrediënten en van het proces zijn beide belangrijk. Wanneer je dan alles, volgens een recept, samenvoegt en de juiste stappen volgt heb je bier. Of eten.

Of het lekker is, vind je pas daarna uit. En dat is waar we ons al helemaal voorin het proces mee bezig houden. De keuze voor mouten, hop en gist maken voor een groot deel uit wat het resulterende bier gaat worden. Combinaties zoeken en veel proeven en aanpassen, zorgen ervoor dat we de lekkerste bieren maken en blijven ontwikkelen.

01. HOP

Hop geeft bitterheid en aroma aan bier. Naast de edele hopsoorten zijn er inmiddels enorm veel soorten met ieder hun eigen aroma, smaak en bitterheid. Prachtig dus om mooie bieren mee te maken!

02. KRUIDIGHEID

Soms, maar echt soms, voegen we ook kruiden toe aan ons bier. Eigenlijk alleen maar bij De Heemraad, ons witbier. Want daar hoort het in. Koriander en gedroogde sinaasappelschil. Als je dat er niet in doet, wordt het namelijk meer een weizen. Dat is Duits. Maar ook lekker.

03. GERST

Gerst is de meest gebruikte graansoort voor bier. En voor whisky ook trouwens. Meestal wordt de gerst gemout. Hieronder lees je meer over mouten en wat dat doet voor de smaak.

04. GIST

Gist zet de suiker uit de mout om in alcohol en koolzuur. Best belangrijk spul dus. Daarnaast zorgt gist voor allerlei smaken en aroma’s. Afhankelijk van de temperatuur waarop de wort vergist wordt tot bier (lees dat nog maar een keer ;-)) geeft dat vooral kruidigheid of fruitaroma’s.

 

05. MOUTEN

Eerder ging het al over gerst. Wanneer gerst vochtig wordt gemaakt, dan gaat het groeien. De enzymen in de kiem zetten het zetmeel om in suiker. Voordat dat helemaal gebeurd is, wordt dit proces gestopt door het te verwarmen. Dat verwarmen is weer een proces op zich. Voor lichte bieren is de gerst maar net genoeg verwarmd om te drogen. Voor donkere bieren wordt gerst gebruikt die heel warm is geweest tijdens het drogen. De al aanwezige suikers kleuren onder invloed van aminozuren en de temperatuur donker. Complexe chemische reacties (de Maillard reactie) zorgen voor bijzondere smaken. Koffie, chocolade, gedroogd fruit zijn smaken die hiermee kunnen worden bereikt in het bier.

06. KOOLZUUR

Gist zet de suikers in het wort om in alcohol en koolzuur. Deze koolzuur is ook een belangrijke smaakmaker in uiteindelijke bier. Vaak voegen we na de vergisting nog een hoeveelheid koolzuur toe aan het bier om het precies op het juiste niveau te krijgen. Het ene bier heeft meer koolzuur dan het andere. Ook dit bepaalt mede de smaak van het bier.

ByJasminFotografie40

Kruisstraat 16, Almkerk
4296AN Utrecht
0183-794528