Dat er volop belangstelling is voor biologische bieren hoeft niet te verbazen: zowel ambachtelijk bier als biologische producten zijn al jaren een trend. Samen met de vraag naar milieubewuste, biologische producten stijgt ook de vraag naar lokale producten, en bier is bij uitstek een streekproduct. Horecagelegenheden en speciaalzaken kunnen zich met biologische streekbieren dan ook positief onderscheiden. Bij drankengroothandel Nectar vindt u een groot assortiment bio-bieren!

pils-bier-brouwerij-nederland-haarlem-jopen-fotos-02

Wat maakt ′n bier biologisch?

Bier wordt gemaakt van water, mout, hop en gist. Mout is gekiemd graan, meestal gerst, bij witbieren ook tarwe. Voor sommige bieren worden ook graansoorten als haver en rogge gebruikt. Bij een zo grootschalig verbouwd gewas als graan is de vraag naar biologische alternatieven goed te begrijpen: juist grootschalige landbouw heeft veel invloed op het milieu. Maar ook hop, het ingrediënt dat bier zijn bittere en fruitige aroma’s geeft, wordt op grote schaal geteeld, met name de klassieke bitterhoppen als Hallertau, en een aantal van de recent zo populair geworden Amerikaanse hoppen. Door uit te wijken naar biologische alternatieven verkleinen brouwers hun ecologische voetafdruk – en dus ook die van de bierdrinker.

Biologische bieren uit de regio

Oproer is niet de enige milieubewuste brouwer uit de regio Utrecht. Brouwerij De Leckere was één van de eerste brouwerijen die zich richtte op biologische bieren en met hun bio-bieren hebben ze dan ook een grote naamsbekendheid verworven. Overigens werken ook andere brouwerijen in Utrecht met kleinschalig geproduceerde, biologische grondstoffen, maar zijn ze nog niet zover dat ze het predikaat biologisch kunnen voeren.

pils-bier-brouwerij-nederland-haarlem-jopen-fotos-03

Biologisch bier bij Nectar

Drankengroothandel Nectar heeft zich gespecialiseerd in streekbieren. We komen uit Utrecht en zijn trots op ons Utrechtse bier. Daarnaast zijn wij agent van Gulpener, een brouwer die een groot assortiment bio-bier voert. Voor lokaal en biologisch bier is Nectar dus een vertrouwd adres! Op onze website krijgt u een goed beeld van ons assortiment. Uiteraard kunt u bij ons ook altijd terecht voor aanvullende informatie over onze producten.

Gulpener

Een goed praktijkvoorbeeld is Gulpener. Deze Zuid-Limburgse brouwerij verbouwt nu zelf, kleinschalig, hop, om daar biologisch mee te kunnen brouwen. Door de productie terug te brengen naar de eigen regio is ook minder transport nodig. Bij de Utrechtse brouwerij Oproer zien we gelijkaardige overwegingen. Hun bieren zijn geliefd in de Verenigde Staten, maar ze exporteren naar Amerika is vervuilend. Daarom laat Oproer hun in Amerika verkochte bieren nu lokaal, dus in de VS, produceren, volgens Utrechtse recepten.

nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-nederland-gulpen-gulpener-biologisch-foto01